EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

Cinc pobles subvencionen ramats per mantenir els boscos nets

El pla està impulsat per l’Ametlla, la Garriga, les Franqueses, Bigues i Riells i Figaró

Cinc pobles subvencionen ramats per mantenir els boscos nets
Un ramat d’ovelles ha pasturat en terrenys de l’Ametlla aquest estiu
Núria Tarrés
Cinc pobles subvencionen ramats per mantenir els boscos nets..
última actualització: 30-09-2009 (13:02)

Ferran Polo
L’Ametlla, la Garriga, les Franqueses, Bigues i Riells i Figaró donaran subvencions perquè ramats d’ovelles i cabres pasturin per mantenir netes les franges deproducció de les zones boscoses muniicpals. Són subvencions d’entre 185 i 400 euros per hectàrea, en funció del terreny que es pasturin.

Els ajuntaments de l’Ametlla, la Garriga, les Franqueses, Bigues i Riells i Figaró subvencionaran els ramats d’ovelles i cabres que pasturin per mantenir netes les franges de protecció de les urbanitzacions o zones boscoses de propietat municipal. Els ajuntaments pagaran entre 185 i 400 euros per hectàrea i any als ramaders. La quantitat varia en funció del total d’hectàrees que pasturin els ramats.

L’objectiu “és recuperar l’activitat tradicional de la transhumància i, a la vegada, reduir el risc d’incendi forestal”, explica el regidor de Medi Ambient de l’Ametlla, Baldo Reyes. Per tirar-ho endavant, els consistoris ja han arribat a acords amb la majoria de propietaris que tenen terrenys dins de franges de protecció. En total, són susceptibles d’entrar al programa gairebé 200 hectàrees, de les quals 94,7 són de l’Ametlla; 28,5 de la Garriga; 27,3 de les Franqueses; 24,5 de Bigues i Riells; i 22,7 de Figaró.

El projecte es va presentar dissabte en un acte al Patronat de la Garriga dins de les Jornades Europees del Patrimoni que els cinc ajuntaments han dedicat a la transhumància. A banda, es va fer un esmorzar popular a Puiggraciós, on van arribar cinc caminades simultànies que van començar a cada poble. També es va fer una presentació de l’Escola de Pastors del Pallars Sobirà.

La intervenció dels ramats permetrà espaiar la neteja amb maquinària de les franges. Això es tradueix en un estalvi econòmic significatiu per als municipis. L’Ajuntament de l’Ametlla està fent neteges de zones boscoses del pla de la Violona o dels torrents del Serrat i de la Miranda per permetre, després, que hi entrin els ramats per fer-ne el manteniment.

Els ajuntaments formalitzaran els acords a través de convenis amb cada ramader. L’Ajuntament de l’Ametlla preveu signar en les properes setmanes un acord amb Carles Nualart, de la Garriga, que té un ramat d’unes 400 ovelles, i que pasturarà les franges de protecció de la urbanització el Serrat, en terrenys que són de la seva propietat. De fet, Nualart ja ha pasturat aquests darrers estius les franges que estan en terrenys de la seva propietat. El ramader de la Garriga admet que “tota iniciativa d’aquest tipus és bona”.
Amb tot, admet que és complicada sobretot per coordinar la presència en terrenys de zones diferents: “És complex moure els ramats”. En total, els ajuntaments han parlat amb una desena de ramaders de la zona. L’acord entre els cinc municipis facilitarà la neteja de franges d’algunes urbanitzacions situades en altres municipis. “Tenim franges que estan en terme de Bigues o de Figaró. Treballar plegats ens ajuda”, comenta el tècnic de Medi Ambient de l’Ametlla, Jordi Puig.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
publicitat

PUBLICITAT
   
 
   
 
   

fotogaleria
Fotos de la Diada enviades pels lectors
El Vallès Oriental a la concentració de la diada a Barcelona
 24 Hores de Resistència en Ciclomotor de la Vall del Tenes
Concurs de rajolers
Passada de rajoles festa major de Granollers
Correllets festa major Granollers
Estirada de corda festa major Granollers
Cercavila i pregó de la festa major de Granollers
Festa major de la Garriga, L´Esgarrinxada
Festa Major de la Garriga
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal