EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

La planta de reciclatge de runa ven el 60% dels àrids que produeix

El centre, situat al pla de Llerona, va tractar 112.000 tones de residus d’obres l’any passat

La planta de reciclatge de runa ven el 60% dels àrids que produeix
Un moment de la visita de les autoritats a la planta
Griselda Escrigas
La planta de reciclatge de runa ven el 60% dels àrids que produeix..
última actualització: 16-02-2010 (10:29)

Ferran Polo
Els residus tractats a la planta de tractament de runes del polígon de Llerona comercialitza el 60% dels àrids que produeix a partir de deixalles de la construcció. Tot i la davallada del sector, la utilització de la planta creix i s’espera que encara ho pugui fer més si se n’incentiva l’ús.

La planta de tractament de runes promoguda pel Gremi de Constructors d’Obres de la comarca i diverses empreses com Gestora de Runes del Vallès Oriental i Àrids Garcia entre altres, ja comercialitza el 60% dels àrids reciclats que fabrica. El gerent de Tecnocatalana de Runes, l’empresa que va promoure i gestiona la planta, Francesc Agustí, creu que hi ha possibilitats de creixement i reclama que “s’incentivi la utilització dels àrids reciclats”, que “molt sovint no es fa per desconeixement”.

Els responsables de la planta i del Gremi de Constructors van acompanyar aquest divendres l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, en una visita a les instal·lacions. L’alcalde va destacar la necessitat de buscar sinergies entre l’empresa privada i l’administració “per donar un bon ús als residus de la construcció i reaprofitar-los en noves obres”. Granollers, per exemple, fa servir àrids reciclats en la urbanització del sector del Lledoner.

La planta, situada al polígon Pla de Llerona, va tractar durant l’any passat 112.000 tones de runa. Això representa el 56% de la seva capacitat, que és de 200.000 tones a l’any. El volum de runa tractada va fer “un salt important” l’any passat respecte al 2008, quan es van rebre 70.000 tones, explica Agustí. Aquest creixement deriva en bona part del cànon que l’Estat va fixar per penalitzar l’abocament de runa en abocadors. Els constructors, en canvi, no han de pagar si porten la runa a reciclar. L’augment, que s’ha donat en un moment de reducció de l’activitat de la construcció, ha tingut a favor el moviment en obra pública generat pel primer pla Zapatero.

La instal·lació, que va començar a funcionar a final de 2007 i en la qual es van invertir 3,5 milions, aconsegueix revaloritzar el 96% de les runes que li arriben, que es converteixen en diversos tipus d’àrids amb aplicacions diverses en el sector de la construcció. També va aconseguir separar i revaloritzar la 300 tones de ferralla i 35 de fusta. Només el 4% acaba anant a abocadors per a residus industrials.

El 80% dels clients de la planta són de la comarca i només el 20% vénen de fora. “La proximitat és un element important”, explica Agustí. De fet, la instal·lació dóna servei a obres situades a un radi d’entre 30 i 40 quilòmetres de Llerona. Hi aporten runes empreses de tota mena, tant grans com petites.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
publicitat

PUBLICITAT
   
 
   
 
   

fotogaleria
Fotos de la Diada enviades pels lectors
El Vallès Oriental a la concentració de la diada a Barcelona
 24 Hores de Resistència en Ciclomotor de la Vall del Tenes
Concurs de rajolers
Passada de rajoles festa major de Granollers
Correllets festa major Granollers
Estirada de corda festa major Granollers
Cercavila i pregó de la festa major de Granollers
Festa major de la Garriga, L´Esgarrinxada
Festa Major de la Garriga
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal