EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

Granollers crea un arxiu d’informació oral sobre la guerra civil, el bombardeig del 1938 i la postguerra

El projecte va a càrrec de Can Jonch Centre de Cultura per la Pau i l’Arxiu Municipal

Granollers crea un arxiu d
Un moment de la presentació del projecte
Núria Tarrés
Granollers crea un arxiu d’informació oral sobre la guerra civil, el bombardeig del 1938 i la postguerra..
última actualització: 27-11-2009 (17:03)

ACN
Un arxiu oral amb testimonis sobre la guerra civil, el bombardeig de 1938 i la postguerra. Aquest és el projecte en què està treballant l’Ajuntament de Granollers. El projecte ha començat amb nou entrevistes e testimonis de l’època i ara arrenca una segona fase. L’UAB col·labora en el projecte.

Granollers ha començat a crear un arxiu oral amb testimonis sobre la guerra civil, el bombardeig que va patir la ciutat el 1938 i la postguerra. De moment ja s'han fet nou entrevistes a persones que van viure els fets, però des del consistori granollerí ja s'ha confirmat que s'iniciarà una segona ronda . El regidor d'Obres i Projectes, Medi Ambient i Programació, Albert Camps, ha explicat que es pretén donar a conèixer 'com van ser viscuts els fets' a la ciutat i com ha anat evolucionant el record de les persones més grans.

Camps ha explicat que, de moment, ja s'han fet nou entrevistes a diversos testimonis de l'època, però que està previst iniciar-ne una segona fase. A tots ells se'ls hi pregunta sobre què recorden d'aquella època, especialment de la Guerra Civil, del bombardeig que va patir Granollers el 31 de maig del 1938 i de la postguerra i la Transició. En el projecte hi col·labora la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Segons Camps, però, la intenció no és pas explicar els fets d'aquella època: 'Són testimonis orals, per la qual cosa sempre hi ha diverses mirades. Però precisament aquesta és la riquesa. No preteníem donar a conèixer els fets, sinó exposar com van ser viscuts per persones que simplement eren ciutadans i que no tenien vinculació política'. A més del bombardeig i el conflicte, Camps també ha destacat que el projecte servirà per conèixer la vida quotidiana d'aquella època.

D'altra banda, Camps ha ressaltat que el projecte també es podrà utilitzar per conèixer com evoluciona la memòria de la gent sobre un fet determinat: 'És un document de primera mà. Ens ha interessat explicar una època i com s'ha anat assimilant al llarg dels anys'.

Les primeres entrevistes ja s'han gravat en vídeo digital, gràcies a la col·laboració dels alumnes de l'Escola Taller d'Imatge i So de Granollers. Totes les imatges ja estan editades i transcrites, i s'han incorporat a la secció de fonts orals de l'Arxiu Municipal, que ja compta amb un apartat dedicat als testimonis de l'antiga fàbrica tèxtil Roca Umbert.

Finalment, Camps ha recordat que el bombardeig que va patir la ciutat ha provocat que la ciutat hagi adquirit un fort compromís amb a la recuperació de la memòria històrica. En aquest sentit, des del consistori es recorda la conservació d'espais que actuen com a testimonis directes dels anys de la Guerra Civil, com ara el recorregut amb els símbols de pau on van caure les bombes o l'obertura del refugi de Can Sínia.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
publicitat

PUBLICITAT
   
 
   
 
   

fotogaleria
Fotos de la Diada enviades pels lectors
El Vallès Oriental a la concentració de la diada a Barcelona
 24 Hores de Resistència en Ciclomotor de la Vall del Tenes
Concurs de rajolers
Passada de rajoles festa major de Granollers
Correllets festa major Granollers
Estirada de corda festa major Granollers
Cercavila i pregó de la festa major de Granollers
Festa major de la Garriga, L´Esgarrinxada
Festa Major de la Garriga
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal