EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

L’Ofercat situa en un nivell mitjà l’oferta de català a Granollers

L’informe analitza l’ús del català en els serveis als ciutadans

L’Ofercat situa en un nivell mitjà l’oferta de català a Granollers..
última actualització: 11-11-2009 (13:31)

ACN
Els ciutadans de Granollers tenen disponible una oferta mitjana en català. És la conclusió de l’Ofercat, un sistema que avalua la implantació de la llengua en un territori. Segons l’estudi, presentat aquest dimarts, l’índex en els serveis a Granollers se situa en una escala de 68 sobre 100.

L'oferta de català que hi ha a Granollers és d'un nivell mitjà. Aquesta és la principal conclusió de l'Ofercat, un sistema que avalua la implantació de la llengua en un territori i els resultats del qual s'han presentat aquest dimarts a la capital del Vallès Oriental. Segons aquest estudi, l'índex de presència de la llengua a la ciutat és de 68 en una escala de 0 a 100 i els sectors amb índexs alts sempre estan associats a l'ajuntament o a la Generalitat, com ara l'ensenyament i la sanitat públiques.

L'estudi ressalta que els sectors en què influeix el nombre de catalanoparlants inicials de la població, com ara comerços i associacions, tenen un índex d'oferta mitjà o alt, 'd'acord amb les característiques sociolingüístiques de la ciutat'. Per una altra banda, s'observa que els sectors o àmbits més deficitaris, en general, són aquells que tenen més deficiències d'oferta en català.

L'Ofercat és un instrument informàtic que avalua la implantació de la llengua catalana en un territori determinat. Això es fa a través de 124 indicadors que mesuren els usos lingüístics que fan les institucions o els individus en representació d'una organització. No es recullen les converses privades. L'àmbit d'actuació estudia cinc sectors: administració pública, economia, societat i oci, mitjans de comunicació i educació i sanitat. Les dades són del 2007.

De cada un d'aquests sectors se n'ha estudiat la retolació identificativa i la informativa, les comunicacions escrites, la llengua amb què és atès d'entrada l'usuari i la llengua de resposta quan l'usuari continua parlant en català).

El sector amb l'oferta més baixa és el dels mitjans de comunicació, que es queda als 34 punts. Tot i això, l'estudi avisa que no només s'analitzen els mitjans locals i comarcals, sinó tots aquells que els granollerins tenen al seu abast. Educació i sanitat i administració pública, per la seva banda, obtenen els índexs més alts i arriben als 87 i 80 punts respectivament.

Al conjunt de l'administració, per exemple, es constata que la puntuació més alta és per a la Generalitat (100) i l'ajuntament (92); Justícia presenta un resultat 'més moderat' (69), mentre que la xifra més baixa correspon a l'Administració de l'Estat (31). En aquest darrer cas, segons l'estudi, passa que 'un dels fets més remarcables' de l'anàlisi: 'L'Administració de l'Estat és la que presenta un major percentatge d'adequació oral en català: és a dir, la llengua inicial d'identificació oral és un 80% en castellà, però quan l'usuari parla en català, un 40% dels enquestats s'adequa a la llengua de l'usuari'.

L'Ofercat és un projecte de la Secretaria de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
publicitat

PUBLICITAT
   
 
   
 
   

fotogaleria
Fotos de la Diada enviades pels lectors
El Vallès Oriental a la concentració de la diada a Barcelona
 24 Hores de Resistència en Ciclomotor de la Vall del Tenes
Concurs de rajolers
Passada de rajoles festa major de Granollers
Correllets festa major Granollers
Estirada de corda festa major Granollers
Cercavila i pregó de la festa major de Granollers
Festa major de la Garriga, L´Esgarrinxada
Festa Major de la Garriga
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal