EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

Els organitzadors esperen vendre prop de 45.000 quilos al Mercat de la Patata del Bufet d’Orís

Els pagesos han abaixat el preu de venda en vint cèntims, a 1,20 el quilo, per culpa de la crisi

Els organitzadors esperen vendre prop de 45.000 quilos al Mercat de la Patata del Bufet d
Josep Criballés, Josep Soldevila, Jaume Tuneu i Joan Tort, quatre dels sis productors que fan patata del bufet a Orís
Els organitzadors esperen vendre prop de 45.000 quilos al Mercat de la Patata del Bufet d’Orís..
última actualització: 02-10-2009 (11:46)

Dolors Altarriba
Entre 35 i 45.000 quilos de patates és el que es preveu vendre aquest mes d’octubre al mercat de la patata del bufet a Orís, que es fa al voltant de la Rectoria d’Orís. Els sis productors d’aquest tipus de patata han decidit abaixar el preu del quilo de patata per la crisi.

Així, “d’1,40 que valia l’any passat passarà a 1,20 que valdrà aquest any”, segons va explicar Josep Soldevila. “Que la gent”, va dir, “no deixi de comprar pel preu encara que per nosaltres suposa ajustar-nos”. I és que la patata del bufet, que només es planta a Osona, és “dificultosa a l’hora de conrear i se’n cullen moltes menys que les altres”, però alhora “és la millor patata que tenim a Catalunya”.

El mercat de la patata del bufet es farà cada diumenge d’aquest mes d’octubre des de les 9 del matí fins a les 2 del migdia. Hi haurà encara no una desena de parades de venda de patates i també s’hi podran trobar productes de l’hort o fets a casa “però res més, perquè l’estrella ha de ser la patata”, segons Soldevila.

La venda de la producció d’aquesta patata es fa directament al productor a través del mercat i no es ven a restaurants o botigues especialitzades “perquè tampoc n’hi ha tanta”. Una part, però, es ven als mercats itinerants de Catalunya que organitza l’Associació Catalana de Productors de la Terra.

L’evolució del mercat, que va començar fa 15 anys, ha estat molt gran perquè es va passar de vendre 500 quilos de patates el primer any als actuals gairebé 45.000. Ara bé, els productors no pensen a lliurar més terra per fer patates perquè, com explica Joan Tort, “depèn de l’any la producció pot ser dolenta, perquè és difícil”.

Aquest any, la collita ha estat millor que l’any passat i també la qualitat, segons els productors. Ara bé, com diuen, perquè surti bé cal que “plogui, però no gaire i per Sant Joan”. La terra i la climatologia d’Orís i Osona permet que aquesta patata creixi bé, però la llavor encara la van a buscar al Solsonès, ja que aquí no viuria ja que “ha d’estar almenys a mil metres sobre el nivell del mar”, afegeixen. Per aquest motiu, els ramaders pateixen pel futur d’aquest producte.

Un producte, d’altra banda, que segons el cuiner del restaurant de la Rectoria d’Orís, Pere Lillo, “dóna molt bon resultat la cuinis com la cuinis”. El restaurant oferirà aquest mes diferents nous plats fets amb la patata del bufet.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fm



PUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
Festivalet La Remei
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
Diada
Diada Nacional_Actes institucionals a Vic
Manifestació de l´esquerra independentista a Manlleu
Marxa dels Vigatans
Festa major de Centelles_Correfoc
 [+] fotogaleries








dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal