EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

L’empresa de predicció del temps Meteosim quintuplica la facturació en cinc anys

Impulsada a Vic pel físic Bernat Codina, està instal·lada al Parc Científic de Barcelona

L
Bernat Codina, davant la pàgina web de la seva empresa
Jordi Puig
L’empresa de predicció del temps Meteosim quintuplica la facturació en cinc anys..
última actualització: 27-09-2009 (11:38)

Dolors Altarriba
Meteosim, la primera empresa que es va crear a l’Estat de serveis de predicció meteorològica, ha quintuplicat la facturació en els seus cinc anys de vida. Creada a Vic pel físic Bernat Codina, té la seva seu al Parc Científic de Barcelona. Ara s’ha aliat amb un soci nord-americà.

Va néixer l’any 2003 i va ser la primera empresa que es va crear a l’Estat espanyol de serveis de predicció meteorològica. El primer any de funcionament va facturar mig milió d’euros i el 2008 la seva facturació va ser de 2.800.000 euros.

Amb cinc anys, Meteosim, impulsada pel físic i professor de la Universitat de Barcelona Bernat Codina, de Vic, ha crescut en serveis a les empreses i s’ha aliat amb un soci nord-americà per crear la filial Meteosim Truewind. Amb aquesta aliança, l’empresa ha ampliat els seus serveis, i a més de donar servei a la carta pel que fa a la predicció numèrica del temps van decidir apostar pels parcs eòlics.

L’empresa dóna servei als promotors dels parcs oferint-los la informació que els demana la xarxa elèctrica. “Els quilowatts tenen un preu o un altre en funció de si s’entreguen els que has pactat”, diu Codina, “i per tant una bona predicció és necessària per a les empreses que exploten els parcs”. Ara bé, la competència en aquest camp ja és molt gran i Meteosim es va resituar oferint estudis previs a la instal·lació d’un parc eòlic. “Ho fem amb una nova metodologia desenvolupada per nosaltres que permet veure quina capacitat de vent hi ha en un lloc sense haver de posar durant un parell d’anys una torre de meteorologia”, afegeix Codina. Amb la seva metodologia poden veure quin comportament tindrà el vent en 15 o 20 anys i “és més barat que posar una torre”. Tot i que d’aquests estudis n’han fet uns quants, fer un parc eòlic pot durar fins a quatre anys.

L’empresa manté els serveis que els van fer destacar quan van començar, com el meteoneu, a partir del qual fan previsions per a estacions d’esquí. “La primera, com a client, va ser la de Sierra Nevada, però també en tenim del Pirineu i ara treballem també amb les estacions de les muntanyes rocalloses als Estats Units”, explica Codina. Fa dos anys van fer la predicció personalitzada per l’equip espanyol de vela “i van quedar segons a la Copa Amèrica”, afegeix Codina.Fins al 2007, Meteosim es va dedicar a aquest producte i a la venda d’atles eòlics en general. “Ens vam adonar que també podíem vendre l’enginyeria i unint-nos amb aquest empresa nord-americana, Truewind, vam obrir aquest nou camí”, diu Codina.

Aquest 2009, com totes les empreses, han notat també la crisi i “no crec que facturem el que vam fer l’any passat, però tenim la sort que el nostre mercat no és només aquí, sinó a tot el món”. Meteosim Truewind té oficines a l’Índia, els Estats Units i el Canàda i “ara n’obrirem una a Mèxic perquè a Centre i Sud-amèrica tenim molts clients”. L’empresa té una vintena de treballadors, 12 dels quals són físics i la resta enginyers. Els físics, a més, són alumnes de Codina, que manté la seva feina com a professor de la Universitat de Barcelona.

El futur de l’empresa passa per obrir-se a Sud-amèrica i per crear un nou producte, en el qual ja estan treballant per “millorar-lo i reduir-ne el cost” i poder, així, competir. I és que quan ells van començar a caminar eren sols però ara “hi ha ja una dotzena d’empreses” que ofereixen aquests serveis. L’empresa, que acaba de fer el mapa eòlic d’Espanya per encàrrec del govern, aposta clarament per la recerca com a fet diferencial. Ha treballat, entre altres, per Iberdrola, Endesa, Ecotecnia, Shell, Gas Natural, el govern de les Illes Balears o la Diputació de Barcelona.

Des de l’any 1994, al Departament de Física de la Universitat de Barcelona ja es treballava amb un nou model meteorològic mesoescalar innovador per fer prediccions del temps. Aquesta recerca va servir l’any 2003 per crear una empresa, Meteosim, SL. Impulsada per Bernat Codina, que n’és el president, l’empresa compta amb tres socis més: Joan Aymamí, que n’és el director general, i José Vidal, tots dos alumnes de Codina a la Universitat, i Santi Parés, exhome del temps a Televisió Espanyola i excoordinador d’emergències de la Generalitat.

La seva tecnologia es basa en l’aplicació de la llei de la física a l’atmosfera amb equacions ja inventades. “Així com un enginyer fa els càlculs perquè un pont es faci sense caure, nosaltres calculem amb números el que pot passar”. I van decidir oferir a les “empreses tecnològicament sensibles” els seus serveis de predicció. En un moment en què no hi havia, fora els serveis públics meteorològics, ningú a Europa que ho fes.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
Diada
Diada Nacional_Actes institucionals a Vic
Manifestació de l´esquerra independentista a Manlleu
Marxa dels Vigatans
Festa major de Centelles_Correfoc
Festa major de Sant Hipòlit_Rua Carnaval
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal