EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

Les vaques d’un ramader de Prats, últim obstacle pels projectes d’un xeic àrab al Berguedà

Les vaques d’un ramader de Prats, últim obstacle pels projectes d’un xeic àrab al Berguedà..
última actualització: 01-09-2009 (8:00)
David contra Goliat. La història del ramader de Prats de Lluçanès, Josep M. Cors, amb els nous propietaris de la finca que té arrendada al nucli de Peguera (Berguedà) es podria quasi relacionar amb aquest passatge bíblic.

L’any 2003 aquesta finca de 1.800 hectàrees va ser adquirida per 3,6 milions d’euros pel xeic Butti Bin Maktoum Bin Juma al-Maktoum, membre de la família que governa des de 1830 els Emirats Àrabs Units. I, des de finals de juliol el xeic creu que el contracte d’arrendament que Cors tenia amb l’antic propietari dels terrenys, la família Olano, ha expirat. Per contra, el ramader es resisteix a treure les vaques –que arriben a les 300 durant l’estiu– d’aquesta propietat al·legant que “segons la nova Llei de Contractes de Conreu el contracte està en vigor”, diu el seu advocat.

El juliol passat, la Generalitat va aprovar el nou POUM de Fígols, municipi on pertany Peguera, i en aquest s’estableix un pla especial pel poble que només permet la rehabilitació de cases velles de quan Peguera estava habitat fa quaranta anys. No s’hi podrà construir “cap urbanització”, va dir en el seu moment el director general d’Urbanisme, Pere Solà. De les 1.800 hectàrees, gairebé la meitat formen part del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN).

En aquest sentit, l’advocat de Cors creu que “és compatible el desenvolupament urbanístic de la finca i que el client continuï explotant les pastures”. Aquest explica que, de moment, només han rebut un requeriment notarial a finals de juliol, que han contestat explicant que la nova legislació catalana estableix que “aquest contracte no està extingit perquè en trobar-se en pròrroga durant l’entrada en vigor de la llei, aquesta és de cinc anys”. “Per tant, no s’extingeix al cap d’un any del primer avís, sinó al cap de quatre anys”, conclou l’advocat de Cors.

El xeic Al-Maktoum és conegut per ser el president de les empreses Arabtec i Ascana, però també per ser propietari de cavalls àrabs premiats en concursos de morfologia, la cria de falcons i per tenir a Dubai un centre de conservació i cria del guepard. L’administrador del xeic, l’alemany Harald Kuspert, ha desestimat fer declaracions a EL 9 NOU en relació amb la problemàtica que enfronta el milionari àrab amb Josep M. Cors. / XAVIER GINESTA


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT

PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
Actuació castellera - Roda de Ter
Fira de l´Hostal del Vilar
Trobada de gegants a Taradell
Festa del Porc i la Cervesa_desfilada de moda
Festivalet La Remei
MMVV_diumenge
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal