EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

L’excavació de L’Esquerda de Roda treu a la llum el cementiri medieval

L’excavació de L’Esquerda de Roda treu a la llum el cementiri medieval..
última actualització: 27-08-2009 (20:00)
Des de finals del segle VIII fins ben entrat el segle XIV, l’entorn de l’església de Sant Pere de Roda, dins del poblat de L’Esquerda, va ser utilitzat com a cementiri pels seus habitants. Gairebé sis segles d’enterraments surten a la llum aquests dies, en la campanya d’excavació del jaciment que es porta a terme tant a la part medieval com a la ibèrica.

Els enterraments a L’Esquerda eren prou coneguts. Ja se n’havien excavat a la cara nord de l’església, però quedaven els de la cara sud. “Des dels anys 80, quan vàrem fer una prospecció, sabíem que hi havia una necròpoli”, explica l’arqueòloga Imma Ollich, codirectora de les excavacions. El que s’ha fet ara és treure-la a la llum, aprofitant que aquest estiu s’hi podia treballar durant gairebé dos mesos de campanyes successives. El resultat, com s’esperava, ha estat interessant: els morts aporten molta informació sobre els vius.

Les tombes es presenten en tres tipologies. Les primeres, datades des de finals del segle VIII fins a mitjans del X, són excavades a la roca seguint la forma del cos (antropomorfes). Unes altres són delimitades amb lloses, i corresponen als segles XI i XII, en el moment en què s’edifica l’església. Finalment, apareixen inhumacions directes al terra, en el nivell superior. Corresponen als segles XIII i XIV, i possiblement alguns van ser fets en poc temps, a correcuita, com també ho indicarien les restes d’argamassa (calç que s’hi va tirar a sobre). La presència d’infants i joves fa pensar en una epidèmia com a causa de les morts. Els treballs que s’estan fent a la necròpoli també confirmen que aquesta va continuar activa fins ben avançat el segle XIV, malgrat que el poblat es va abandonar a partir del 1314.

La part medieval de l’Esquerda ha viscut un treball intens aquest estiu, primer amb una excavació programada per la Universitat de Barcelona, un camp de treball de la Universitat d’Estiu de Vic i, finalment, l’excavació anual programada a finals d’agost.

Roda de Ter Dins de la necròpoli de L’Esquerda, ha aparegut aquest singular enterrament doble. Els arqueòlegs el daten entre els segles XI i XII, perquè ha aparegut enmig de les tombes de lloses d’aquesta època, i ara s’està pendent de les anàlisis per determinar més dades, entre elles el sexe dels dos individus (encara no està confirmat que siguin una parella d’home i dona). El cert és que van morir junts, i van ser enterrats plegats, mirant-se l’un a l’altre. Ni en aquest ni en cap altre enterrament no han aparegut objectes d’aixovar funerari, un fet propi ja de la cristianització. Tot i això, es conservaven alguns costums pagans ancestrals, com el d’enterrar els cossos mirant cap a ponent. “Excavar una necròpoli és el més difícil”, recorda Imma Ollich, perquè el que s’hi troba no és fruit de la casualitat: “Un enterrament és un dipòsit voluntari”.

La tecnologia també facilita la feina dels arqueòlegs. Aquest any s’està utilitzant a L’Esquerda un modern sistema per fer planimetries del jaciment. Amb eines de topògraf i el software Giotto, es poden extreure plànols a partir de fotografies. Fins ara, aquests plànols es feien a mà, amb dibuixos. També s’utilitza un sistema per datar restes a partir d’elements inorgànics, com els senyals deixats pel foc. En concret, aquest procediment ha servit per estudiar un racó del poblat medieval on va cremar un foc, “de forma poc o molt permanent”, des del segle XI fins al segle XIV. Es desconeix quina era la finaltiat d’aquest foc, molt a prop de la sagrera de l’església.

Tot el que ara s’està recollint, ha de passar al procés d’anàlisi i estudi que permetrà treure’n molta informació. Antònia Díaz, una arqueòloga de Centelles especialitzada en antropologia, dirigeix aquest procés. Un cop documentat l’enterrament, amb dibuixos detallats, els ossos recuperats a la necròpoli es netegen, es mesuren i a partir de les dades, es defineix com era la població. Podrem conèixer si els antics habitants de L’Esquerda eren persones robustes, a quina edat morien, quines malalties patien, i quines d’aquestes eren conseqüència de l’activitat que duien a terme: “La malnutrició, o la dentició, per exemple, ens donen dades”, explica Antònia Díaz.

Les excavacions també abasten el jaciment ibèric. Aquí, Montserrat de Rocafiguera dirigeix els treballs que continuen investigant l’urbanisme del poblat. En aquest sentit, és interessant el treball que es fa en un sector obert els últims anys, on bona part de les parets ibèriques van ser arrasades per la construcció de sitges en època visigòtica (ja se n’han trobat més de 40). Amb les poques restes que queden dels murs ibèrics els arqueòlegs intenten definir les traces dels carrers. “És un procés molt laboriós”, diu Rocafiguera, que es pot basar en detalls tan subtils com el color de la terra. També es treballa al voltant de la torre de defensa i en una habitació. / JORDI VILARRODÀ


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT
Gmail REDACTA Etiquetes Safata d'entrada Enviats Paperera Cercles Anterior Fitxers publicitat Varis apli. informàtiques Més Hangouts Més 3 de 5 Imprimeix-ho tot En una finestra nova codi nous materials capsules infromatives Safata d'entrada x publicitat@vic.el9nou.com x Sita Vilaro / Premsa Comarcal Fitxers adjunts14:11 (fa 21 hores) per a Sita Benvolgud@ T’adjunto el codi del nou material de Capsules de la Generalitat. Recorda que s’han d’activar el dia 26 de setembre, i serà vigent fins el dia 16 d’octubre. Dilluns t’enviaré l’ordre corresponent al mes d’octubre. ENVIA CAPTURA DE PANTALLA TAN BON PUNT L’HAGIS ACTIVAT. Moltes gràcies cid:image001.jpg@01D19700.74887870 Sita Vilaró Publicitat sita@premsacomarcal.cat Associació Catalana de la Premsa Comarcal Hospital, 110 - 112 08001 Barcelona Tel: 93 442 14 34 cid:image002.png@01D19700.74887870 cid:image003.png@01D19700.74887870 cid:image004.png@01D19700.74887870 cid:image005.png@01D19700.74887870 cid:image006.png@01D19700.74887870 En compliment de la Llei Orgànica 15/1999 de Protecció de Dades Personals, li informem que les seves dades identificatives i els contingudes en els correus electrònics poden ser incorporats als nostres fitxers, amb la finalitat de mantenir relacions professionals i/o comercials. Si ho desitja pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les seves dades dirigint-se a ASSOCIACIÓ CATALANA DE LA PREMSA COMARCAL (ACPC) - Responsable de Protecció de Dades-, aportant per a la seva identificació una còpia del seu DNI. Aquest missatge i qualsevol document que porti adjunt, si escau, es confidencial i destinat únicament a la persona o entitat a qui ha estat enviat. Espai per a fitxers adjunts Feu clic aquí per Respon o per Reenvia 12,25 GB (81%) de 15 GB en ús Gestiona Condicions - Privadesa Darrera activitat del compte: fa 1 hora Detalls Sita Vilaró Afegeix als cercles Mostra'n els detalls Tasques: ‎Llista de publicitat.vic9‎ MinimitzaFinestra externaTanca

PUBLICITAT


PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
Festivalet La Remei
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
Diada
Diada Nacional_Actes institucionals a Vic
Manifestació de l´esquerra independentista a Manlleu
Marxa dels Vigatans
Festa major de Centelles_Correfoc
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal