EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

Capturen 354 cérvols al Berguedà i Ripollès per disminuir els danys a les pastures

Capturen 354 cérvols al Berguedà i Ripollès per disminuir els danys a les pastures..
última actualització: 30-03-2010 (10:31)

ACN
Aquest és el resultat d’una primera acció de control per minimitzar els danys que aquests animals causen a conreus i pastures. Del total de 354, 282 eren femelles (78,5%) en una superfície de 60.000 hectàrees.

Un total de 354 cérvols s'han caçat durant els darrers cinc mesos a les àrees de caça del Ripollès i el Berguedà. Aquesta xifra de captures suposa multiplicar per tres la pressió cinegètica sobre aquesta espècie respecte de la temporada de caça anterior.

Els cérvols són una espècie en expansió a moltes zones de Catalunya i per això el Departament de Medi Ambient i Habitatge aplica mesures de control per fer compatibles la ramaderia de muntanya i la conservació de la fauna salvatge autòctona.

Entre els mesos de desembre del 2009 a març del 2010, es van caçar un total de 354 cérvols, dels quals 282 eren femelles. A la zona amb més abundància de cérvols i on els danys eren més reiterats, a La Pobla de Lillet (Berguedà) es van caçar 102 cérvols (94 femelles, el 92,1% dels cérvols capturats). Al Ripollès, s'han abatut 111 exemplars (90 femelles, el 91,1% dels cérvols capturats), la qual cosa representa més del doble de captures respecte de la temporada anterior, que va ser de 52 en les mateixes àrees de caça.

Per donar solucions a les queixes dels ramaders de l'Alt Berguedà de les zones amb presència de cérvol, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha coordinat mitjançant l'Àrea d'Activitats Cinegètiques una comissió amb representació dels titulars de les àrees de caça d'aquesta zona, els ramaders i el personal tècnic i del cos d'Agents Rurals. Aquesta comissió es va crear el mes de setembre i té com a objectiu minimitzar els danys i les molèsties provocats pels cérvols que els ramaders pateixen i vetllar per la conservació de les seves poblacions dins dels espais naturals que ocupen.

Una diagnosi prèvia dels fets i de les dades dels aprofitaments i dels censos de cérvol va mostrar un clar desajustament de la població que afavoria les femelles, les quals són la part més important que afecta la productivitat i provoca que les taxes de creixement assoleixin abundàncies incompatibles amb la conservació de pastures.

Com a mesura urgent, la comissió va acordar reduir les abundàncies de cérvol d'aquesta població, especialment en aquelles zones on la presència d'aquesta espècie causa més danys als ramaders locals. Així, el control eficaç de les femelles adultes, a través de les captures, redueix la capacitat productiva de l'espècie i, per tant, el creixement futur de la població.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
Actuació castellera - Roda de Ter
Fira de l´Hostal del Vilar
Trobada de gegants a Taradell
Festa del Porc i la Cervesa_desfilada de moda
Festivalet La Remei
MMVV_diumenge
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal