EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

Un estudi avala la petició de les farmàcies de Manlleu i Torelló de no fer guàrdies durant la nit

Un estudi avala la petició de les farmàcies de Manlleu i Torelló de no fer guàrdies durant la nit
Èric Besora atenent uns clients a la farmàcia de Sant Quirze, l’única que continua obrint sense estar-hi obligats
Jordi Puig
Un estudi avala la petició de les farmàcies de Manlleu i Torelló de no fer guàrdies durant la nit..
última actualització: 23-03-2010 (11:00)

Agustí Danés
Gairebé dos anys després que es concentressin les urgències de nit a Vic, les farmàcies de Manlleu i Torelló continuen fent guàrdies tot i que gairebé ningú les utilitza. El motiu és que perquè dispensin un medicament s’ha de dur una recepta. I a la nit ni a Manlleu ni a Torelló es fan receptes.

Les farmàcies de Manlleu i Torelló continuen fent guàrdies nocturnes tot i que ja fa gairebé dos anys que els centres d’assistència primària (CAP) d’aquests dos municipis estan tancats durant la nit. Això provoca una situació insòlita: a dreta llei els usuaris per ser atesos han de dur una recepta que només els la poden expedir a l’Hospital General de Vic, on hi ha centralitzades les urgències nocturnes. Aquest fet propicia que l’opinió majoritària entre els farmacèutics sigui que no té sentit que els obliguin a continuar prestant un servei que gairebé no utilitza ningú. Un estudi de l’Associació de Farmàcies i la Cambra de Comerç de Barcelona avala aquesta petició.

L’estudi, que engloba tota la província de Barcelona, constata que el 19% de les oficines de farmàcia que fan servei d’urgències es troben en una àrea bàsica de salut (ABS) on no hi ha CAP d’atenció continuada durant les 24 hores. En aquesta situació s’hi troben les farmàcies de Manlleu i Torelló, però tenen l’obligació de fer guàrdies. L’explicació és que el decret que desenvolupa la Llei d’ordenació farmacèutica de Catalunya, a l’article 7, estableix que en municipis amb tres o més farmàcies, com és el cas de Manlleu i Torelló, n’hi ha d’haver una d’oberta les 24 hores.

“És un recurs molt poc aprofitat”, constata Jordi Prat, de la Farmàcia Prat de Torelló. Segons ell, no té sentit que el CAP estigui tancat i, en canvi, la farmàcia hagi d’estar oberta. “A les 9 tanquen el CAP, i entre 9 i 10 encara hi ha algú que va tard, però després les xifres són insignificants. A partir de les 12 de la nit potser atenem una persona a la setmana”, explica Prat.

Aquesta posició és compartida per la majoria de farmacèutics. Marta Edmundo, de la Farmàcia Edmundo de Manlleu, secunda la tesi. “D’urgències no n’hi ha; una altra cosa és que la gent trobi molt pràctic que hi hagi una farmàcia oberta”, explica.

Aquesta opinió coincideix amb una de les conclusions de l’estudi de l’Associació de Farmàcies de Barcelona: “L’oferta de farmàcies de guàrdia supera en escreix les necessitats reals de la població”, com certifica Maria Cinta Tomàs, vicepresidenta de l’Associació. I l’usuari percep les guàrdies “com un horari ampliat més que com un recurs d’urgència”.

De fet, es calcula que només la meitat (53%) de les dispensacions que es fan a la nit són considerades d’urgència. Tomàs, però, també fa notar que, tot i no haver-hi els CAP oberts, pot ser que els usuaris portin igualment recepta: “Hi pot haver qui vagi al metge i li prescrigui un medicament en cas de sentir dolor i, per tant, que el compri quan es manifesta aquest dolor”. En aquesta línia, l’estudi diu que el 23% de les dispensacions considerades d’urgència són prescrites en dies anteriors i que les farmàcies que fan guàrdies perden diners perquè el cost de pagar el servei, en els casos que s’hagi de contractar, és superior al que ingressen.

La farmàcia de Sant Quirze de Besora és l’excepció: sense estar-hi obligada fa guàrdies. Èric Besora, que també és el delegat a la comarca del Col·legi de Farmacèutics, explica que en fan perquè, quan es va tancar el CAP, el Departament de Salut va decidir deixar un metge localitzable al Bisaura que, en cas de necessitat, el 061 pot mobilitzar.

Fins al gener, les guàrdies dels diumenges se les combinaven amb la farmàcia de Montesquiu. Com que ara han deixat de fer-ho, la Farmàcia Besora fa guàrdies cada dia excepte tres diumenges al mes. “Si valoréssim si els serveis que fem són urgències tindria dubtes; si a algú se li trenca l’antibiòtic del nen pot ser-ho, però que se li acabi la papilla segurament no”, raona.

Com que viu a sobre la farmàcia, “si no hi ha cap canvi en seguirem fent; no ens costa res: estem a casa. Si del Col·legi ens diguessin que no n’hem de fer, tampoc ens hi posaríem forts”, conclou.

El Col·legi de Farmacèutics està al corrent de la reivindicació dels professionals de Manlleu i Torelló. Montse Boada, membre de la junta de govern i vocal d’oficina de farmàcia del Col·legi, explica que estan en converses amb l’administració. “Treballem per adequar els recursos farmacèutics als mèdics”, explica. O, el que és el mateix, que si no hi ha CAP de guàrdia, tampoc hi hagi farmàcia de guàrdia. “L’administració ha anat ajustant els seus recursos i nosaltres hem de fer el mateix amb els serveis farmacèutics. S’està treballant en aquest sentit”, conclou Boada.

Ara mateix, però, el decret vigent estableix que si hi ha tres o més oficines de farmàcia una ha d’estar oberta. Manlleu i Torelló hi estan subjectes. A Tona, on n’hi havia dues però al desembre se’n va obrir una tercera, de moment no s’aplica; a Roda, tampoc, però tenen excusa: n’hi ha dues. La tercera, a les Cases Noves, pertany a les Masies de Roda.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
Actuació castellera - Roda de Ter
Fira de l´Hostal del Vilar
Trobada de gegants a Taradell
Festa del Porc i la Cervesa_desfilada de moda
Festivalet La Remei
MMVV_diumenge
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal