EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

L’Anuari Socioeconòmic demostra que el sector alimentari amorteix la caiguda de sectors tradicionals de l’economia vigatana com la pell i el tèxtil

L
Jordi Suriñach, coordinador de l’estudi, i Josep Burgaya, president d’ImpeVic, a la presentació de les conclusions
Marc Riera / ACN
L’Anuari Socioeconòmic demostra que el sector alimentari amorteix la caiguda de sectors tradicionals de l’economia vigatana com la pell i el tèxtil..
última actualització: 23-03-2010 (8:21)

Marc Riera / ACN
Vic nota la crisi econòmica però l’important sector alimentari de la comarca amorteix una part del cop. Durant el 2008, quan la crisi econòmica començava a manifestar-se aquest sector va augmentar a la ciutat en un 0,8% i representava el 41,5% del total de la seva activitat industrial.

Sectors tradicionals de la industria de la ciutat com el tèxtil i el cuir disminueixen notablement el seu pes després de la sotragada econòmica. Aquesta és una de les dades extretes del tercer Anuari Socioecònomic de Vic, elaborat per la Universitat de Barcelona i que s'ha presentat aquest dilluns. L'activitat econòmica té poques activitats que li puguin ser deslocalitzades.

El doctor Jordi Suriñach, coordinador de l'estudi, diu que Vic abandona mica en mica el pes de sectors tradicionals com la pell i el tèxtil que baixen 'molt ràpidament'. El nombre de treballadors afiliats a la Seguretat Social durant el 2008 del sector del tèxtil va reduir-se, per exemple, en un 32% o un 22% en el cuir, un sector molt històric a la capital osonenca. En els darrers anys aquest descens d'activitat en aquests sectors s'ha anat repetint. Actualment tot i que Osona encara té un índex d'especialització en pell (respecte la mitjana provincial) aquest index s'ha anat reduint molt.

El president de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Vic (IMPEVIC), Josep Burgaya, admet que la industria alimentaria està ajudant a que les xifres d'activitat de la ciutat no es disparin més amunt. Burgaya admet que era previsible que sectors com l'adober patirien al ser activitats que requereixen de mà d'obra 'intensiva' que han trobat en països on es pot trobar producció a més a baix cost. Per garantir que en un futur no hi hagi una davallada al sector alimentari, Burgaya diu que cal apostar per projectes que millorin 'la innovació i la productivitat' en l'alimentació perquè augmenti la seva valorització.

A la ciutat, segons dades d'aquest anuari, hi ha un percentatge inferior al de la província de Barcelona de persones que treballen a les indústries amb un nivell tecnològic alt o mig-alt respecte el total d'afiliats a la Seguretat Social. A més, en el darrer any hi ha hagut una petita baixada d'aquest percentatge. També cal destacar que a Vic hi ha una major presència de persones que treballen en indústries de nivell tecnològic baix que no pas al conjunt de la província.

Tot i el pes del sector industrial, amb el subsector alimentari com a principal, el sector serveis segueix sent el que més pes té a la ciutat. El 67% dels afiliats a Vic treballen en sectors de serveis. El sector industrial representa representa un 24 % , la construcció un 7,5 % a la construcció i poc menys de l'1,5 % a l'agricultura. A la província de Barcelona, els afiliats als serveis representen prop del 74 %, mentre que el pes de la indústria és del 17 % i a la construcció del 8 %. D'aquesta manera, Vic és un municipi més industrial que la mitjana provincial i amb menor pes dels serveis.

L'atur registrat a Vic va ser, en terme mitjà, l'any 2008, de 2.019 persones. Si aquesta dada es relativitza respecte l'estimació de la població activa a Vic a finals de l'any 2008, la taxa d'atur és del 10,4 %. La darrera dada disponible, corresponent al mes de setembre de 2009, mostra que l'atur registrat havia pujat fins una xifra de 3.438 persones (amb una taxa d'atur del 16,68%), que suposa un augment molt elevat, del 62,6 % respecte el mateix mes de l'any 2008, quan hi havia 2.114 aturats registrats.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
Actuació castellera - Roda de Ter
Fira de l´Hostal del Vilar
Trobada de gegants a Taradell
Festa del Porc i la Cervesa_desfilada de moda
Festivalet La Remei
MMVV_diumenge
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal