EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

El Grup de Defensa del Ter parodia executius ’del totxo’ al ple de Folgueroles per denunciar el macropolígon comarcal

El Grup de Defensa del Ter parodia executius
Membres del GDT intervenint al torn de precs i preguntes del ple. En primer terme, l’alcalde Carles Baronet
Marc Riera / ACN
El Grup de Defensa del Ter parodia executius ’del totxo’ al ple de Folgueroles per denunciar el macropolígon comarcal..
última actualització: 16-03-2010 (11:00)

Marc Riera / ACN
Vestits amb ulleres de sol, maletes i encorbatats. Parodiant directius ’capitalistes’, membres del Grup de Defensa del Ter (GDT) han intervingut aquest dilluns al ple municipal de Folgueroles per mostrar l’oposició de l’entitat ecologista a la construcció del macropolígon comarcal.

Aquest polígon de grans parcel·les es projecta en terrenys de Folgueroles i Vic, a tocar de l'Eix Transversal (C-25). En la seva intervenció, els representants de l'entitat ecologista han deixat clar que només acceptarien el nou macropolígon si es promou una requalificació a no urbanitzable de tots els polígons que estan 'projectats, mig començats o mig buits' a Osona.

L'entitat ecologista admet que la idea d'un gran polígon comarcal havia estat una reivindicació seva per evitar la 'dispersió' de petits polígons que moltes vegades són 'simples magatzems' que ocupen 'molt de sòl i donen poca feina', segons ha explicat el seu president, Jesús Soler.

El GDT diu que els cansa que es parli de conceptes com productivitat o interès general referint-se a grans empreses que generen 'perilloses dependències' i que 'no aprofiten' el potencial de la comarca. En aquest sentit aposten, diuen, per les petites empreses 'més integrades' en el territori i en circuits curts de distribució que poden generar 'més valor afegit'.

El GDT diu que urgeix un pacte pel territori en el qual s'assenyalin els 'límits' a la ocupació del sòl perquè els recursos dels que disposa la comarca són 'limitats'. Amb l'urbanisme dels darrers anys, diuen els ecologistes, cap més generació d'osonencs es podrà permetre 'el luxe' d'urbanitzar tantes hectàrees com s'ha fet en els últims 20 anys.

La recuperació d'aquests terrenys ara industrials haurien de servir, segons l'entitat, per retornar-les als pagesos que les menaven, o per cedir-les a joves que vulguin fer de pagès i actualment no tenen cap possibilitat d'accés a la terra. En aquest darrer aspecte assenyalen com a model el Banc de Terres francès.

Els membres de l'entitat ecologista han destacat que 'més urbanització de sòl' no equival a 'més llocs de treball'. En aquest sentit han destacat que hi ha un 'munt' de polígons industrials que es troben 'completament buits'. El GDT considera 'irracional' que després de 10 anys de 'bogeria urbanística' i ocupació del sòl 'desenfrenada', ara sigui el moment de fer un macropoligon o les àrees residencials estratègiques quan el mateix Consell Comarcal reconeix 17.000 habitatges buits a la comarca i desenes de polígons 'mig empantanegats'.

El col·lectiu ecologista diu que Osona serà diferent de les comarques metropolitanes si fa una aposta decidida per la petita empresa vinculada a l'agricultura i ramaderia ecològica que treballi per abastir Osona i l'àrea metropolitana amb productes 'saludables' i de 'qualitat' amb més mà d'obra qualificada. L'entitat ha anunciat noves mobilitzacions per aturar aquest projecte.

L'alcalde de Folgueroles, Carles Baronet (Independents), ha assegurat que poden compartir 'en gran part' el posicionament del grup ecologista en el sentit que hi ha 'molts polígons' i d'aquests 'molt de buits'. L'alcalde però considera que en aquest cas actuen condicionats per un POUM aprovat l'any 2007 que reconeix 'uns drets' als propietaris d'aquests terrenys. Aquell polígon estava plantejat per viure 'd'esquenes' a l'actual polígon de Vic. Per això s'han 'sumat esforços' fent un macropolígon on Folgueroles pot 'aprofitar' els serveis del polígon vigatà. L'alcalde admet que l'àmbit d'actuació 'ha crescut' per encabir parcel·les de l'Incasòl. Baronet però diu que el projecte està encara en fase de 'disseny' de manera que no rebutjaran aportacions d'entitats com el GDT.

El polèmic projecte preveu la creació d'un polígon a tocar de l'Eix Transversal (C-25) en uns terrenys de superfície agrícola. Tavèrnoles, el tercer municipi convidat a participar en el projecte, encara no s'ha definit.

El projecte impulsat pels ajuntaments de Vic i Folgueroles vol convertir en una realitat l'antic projecte de fer un polígon comarcal de grans dimensions. El primer projecte de fer-lo en terrenys de Tavèrnoles, Roda de Ter i les Masies de Roda es va acabar descartant. El polígon serà una realitat gràcies a la requalificació d'una franja agrícola que actualment separa el polígon Malloles, en terme de Vic, i el de Folgueroles, just en el punt on el situa el POUM d'aquest municipi, aprovat en l'anterior mandat.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
Actuació castellera - Roda de Ter
Fira de l´Hostal del Vilar
Trobada de gegants a Taradell
Festa del Porc i la Cervesa_desfilada de moda
Festivalet La Remei
MMVV_diumenge
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal