EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

El Pla director del tren transversal preveu que Vic quedarà a 18 minuts de Manresa

L’estació d’Osona se situa provisionalment en terme de Gurb, prop de l’actual via de tren de Ripoll

El Pla director del tren transversal preveu que Vic quedarà a 18 minuts de Manresa..
última actualització: 07-02-2010 (23:55)

Josep Comajoan
El futur tren transversal hauria de deixar Vic a 18 minuts de Manresa i a 22 de Girona. Són algunes de les dades del Pla director urbanístic de l’Eix Transversal Ferroviari que ha aprovat recentment el conseller Joaquim Nadal.

(plànols a l’interior)

El Pla treballa amb la previsió que el tren transversal pogués estar en funcionament l’any 2026. El Pla també fa una previsió dels usuaris que, en l’escenari del 2026, podrien utilitzar diàriament el tren transversal. Així, es compta que prop d’11.000 persones el podrien utilitzar diàriament, tant entre Vic i Manresa com entre Vic i Girona. Una xifra molt per sota dels 43.000 que compten que l’utilitzarien entre Manresa i Igualada, i especialment els 106.000 entre Igualada i Martorell. Aquest últim tram es tracta d’un ramal que surt de la capital de l’Anoia en direcció a Martorell per connectar amb el Port de Barcelona.

I és que la previsió és que per l’Eix Transversal Ferroviari hi passin més trens de mercaderies que de passatgers, en tant que es convertiria en la principal via de comunicació per ferrocarril entre el Port de Barcelona i el centre d’Europa. Les velocitats previstes per als trens de mercaderies són d’entre 100 i 120km/h, mentre que en els de passatgers oscil·laria entre els 160 i els 250km/h.

El Pla també confirma la previsió que el tren transversal passi pel nord de Vic, paral·lel a l’actual traçat de l’eix viari. I l’estació d’Osona –que anomena com a Vic-Osona– se situaria en terme de Gurb, encaixonada entre la via de tren de Puigcerdà, l’eix transversal viari i la carretera de Manlleu. De fet, l’estació faria la funció d’intercanviador amb la línia de Puigcerdà.

El Pla també parla d’una “ràpida interconnexió amb el metro intercomarcal d’Osona” i de la possibilitat d’ubicar aparcaments i els serveis del tren transversal en aquesta estació. Els plànols –que es poden consultar a EL9NOU.CAT– situen l’estació provisionalment a prop del camp de futbol de la Cabra, de la casa de Creu Baixa i del camí ral de Vic a Manlleu.

El Pla director urbanístic serveix perquè els ajuntaments facin les reserves pertinents en els seus plans urbanístics pel pas del tren transversal en un futur.

El tren transversal arriba a Osona a través d’un túnel de més de 20 quilòmetres que s’agafa encara al Bages i va a sortir a la zona coneguda com la Baga de la Pujada, en terme de Gurb, al sud de l’actual eix viari i de la carretera de Prats. Salta l’eix viari pel nord del Galí i segueix paral·lel a l’actual carretera fins poc abans de l’ermita de Sant Jordi, en terme de Folgueroles, on es desvia cap al nord. Gira altre cop al sud entre la masia de Can Soca i el monestir de Sant Tomàs i es retroba altre cop paral·lel amb l’eix viari a l’altura de l’actual sortida de Calldetenes (de fet, els plànols situen la via del tren gairebé al damunt d’on ara hi ha el restaurant de Can Jubany).

Al cap de poc, un cop superat el torrent de la Sauleda, el tren torna a entrar en un llarg túnel que anirà a sortir a Santa Coloma de Farners. Només en surt en un petit tram entre els termes de Sant Sadurní d’Osormort i Espinelves per passar per damunt de la riera Major, prop de Sant Ponç de la Verneda. Aquest segon tram de túnels amb què el tren deixarà Osona torna a ser de més de 20 quilòmetres.

Amb tot, el Pla director es cura en salut: “El Pla no descarta el plantejament de noves alternatives en fases ulteriors del projecte que permetran una anàlisi més detallada dels diferents condicionants i, en particular, adequar la solució final a la realitat territorial en el moment de desenvolupar el projecte”, apunten els redactors. Un dels apartats que podria modificar-se és el punt on se situa l’estació.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fm



PUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
Actuació castellera - Roda de Ter
Fira de l´Hostal del Vilar
Trobada de gegants a Taradell
Festa del Porc i la Cervesa_desfilada de moda
Festivalet La Remei
MMVV_diumenge
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
 [+] fotogaleries








dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal