EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

La decisió de Vic i l’informe jurídic sobre el padró generen discrepàncies entre els jutges

La decisió de Vic i l’informe jurídic sobre el padró generen discrepàncies entre els jutges ..
última actualització: 20-01-2010 (18:28)

ACN
La decisió, posposada, de l’Ajuntament de Vic de no empadronar els immigrants irregulars i el posterior informe jurídic extern avalant-ho ha generat opinions discrepants entre reconeguts magistrats de l’Audiència de Barcelona.

Mentre Miguel Ángel Jimeno, de Jutges per la Democràcia, considera que la decisió no és jurídicament acceptable, un altre jutge, Santiago Vidal, creu que sí que s'ajusta a la legalitat, tot i que admet que se n'ha fet una interpretació 'excessivament restrictiva'.

En declaracions a l'ACN, el magistrat de la Secció Sisena Miguel Ángel Jimeno ha dit que l'empadronament s'ha de basar en el que diu la Llei de Bases de Règim Local, que obliga als ajuntaments a inscriure-hi a tots els ciutadans. Sobre l'informe jurídic que ha avalat la decisió de Vic, Jimeno l'ha qualificat d''epistolar' i ha opinat que 'no fa una ponderació de tot l'ordenament jurídic en conjunt' i dóna una 'sortida' a l'ajuntament perquè es pronunciï el Ministeri de l'Interior.

A més, ha remarcat que és important saber la realitat de la demografia d'una localitat perquè puguin adaptar-s'hi els serveis socials. 'S'ha d'entendre que els ajuntaments tenen problemes financers i que cada vegada tenen més pressió demogràfica', però per a Jimeno això s'ha de solucionar amb un bon finançament local.

Per al magistrat, si hi ha 'abusos' a l'hora d'empadronar-se --com per exemple els pisos pastera--, s'han d'eliminar, però no es pot 'generalitzar' el problema.

Jimeno ha elogiat les polítiques d'integració social de Vic i creu que no canviaran radicalment pròximament. Segons ell, aquesta proposta del consistori es deu a raons de 'caire polític'.

Per la seva banda, Vidal ha opinat que tot i ser legal, l'acreditació de la situació administrativa d'un immigrant depèn del govern espanyol. Tot i això, ha considerat 'altament positiu' que s'obri un debat sobre la immigració, ja que 'lluny de generar xenofòbia o conductes racistes, ha obert una reflexió serena en la societat i els polítics', per garantir que tots els ciutadans tinguin els mateixos drets.

En canvi, la magistrada Maria Sanahuja, ex jutgessa degana de la capital catalana, creu que el que ha fet Vic és cridar l'atenció de les altres administracions perquè l'ajudin a assumir el gran percentatge d'immigrants. Per això, tot i que comprèn la decisió del consistori vigatà perquè es troba a primera línia dels problemes de convivència, no la comparteix, perquè creu que no es poden retallar drets als ciutadans, i menys encara als més febles.

Sanahuja ha dit que la decisió de Vic obligarà a la resta d'administracions a posicionar-se davant del problema 'd'una vegada'. De fet, la magistrada diu que Vic 'només ha anunciat la decisió, no l'ha pres', cosa que, segons ella, significa que més aviat vol demanar ajuda més que aplicar-la efectivament. 'Potser si no anuncien una mesura tan dràstica com aquesta, no obtindran resposta', ha considerat. 'Espero que no la prenguin, però també que serveixi perquè alguna cosa es mogui i es planifiqui i organitzi millor', ha explicat.

Segons ella, no es pot demanar a l'Ajuntament i als veïns dels barris amb més immigrants de Vic que siguin 'solidaris', perquè la sobresaturació dels serveis públics o els problemes de convivència justament afecten als ciutadans d'origen català més desafavorits.

Sanahuja ha criticat que les administracions que poden solucionar aquests problemes i ajudar a les localitats no ho hagin fet fins ara. 'Els ajuntaments fa molts anys que pateixen una situació dura, perquè estan a primera línia de foc i han de donar resposta moltes vegades sense recursos', ha considerat. 'S'ha deixat als ajuntaments molt sols', ha reafirmat.

Per això, ha demanat que en comptes d'acusar a l'Ajuntament de Vic d'insolidari i xenòfob, també es podria considerar 'irresponsables' a les altres administracions.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
Trobada de gegants a Taradell
Festa del Porc i la Cervesa_desfilada de moda
Festivalet La Remei
MMVV_diumenge
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
Diada
Diada Nacional_Actes institucionals a Vic
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal