EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

Una mostra recull una cinquantena de goigs, cobles i ’llantos’ inspirats o fets a Manlleu

Una mostra recull una cinquantena de goigs, cobles i
Els goigs de la Mare de Deu de Palau, del segle XVIII, el més antic de la mostra
Una mostra recull una cinquantena de goigs, cobles i ’llantos’ inspirats o fets a Manlleu..
última actualització: 20-01-2010 (17:00)

Manlleu va inaugurar dissabte, al Centre Cultural de Caixa Manlleu, l’exposició “Puig Manlleu us correspon”, un recull d’una cinquantena de goigs, cobles o ’llantos’ manlleuencs. Joan Arimany ha coordinat des de la Biblioteca Municipal el recull d’aquests documents de religiosita popular.

Convertits en símbols de la cançó religiosa i de l’expressió de la religiositat popular, els goigs també poden ser un valuós material per conèixer una vessant més de la cultura popular d’un poble. Amb la intenció de donar relleu a aquests documents, Manlleu va inaugurar dissabte, al Centre Cultural de Caixa Manlleu, l’exposició “Puig Manlleu us correspon”, un recull d’una cinquantena de goigs, cobles o llantos manlleuencs.

“Els goigs formen part dels documents que una biblioteca hauria de tenir; se’ls ha de donar valor, sobretot si són de caràcter local”. Ho destaca Joan Arimany, que des de la Biblioteca Municipal de Manlleu ha coordinat el contingut d’aquesta exposició. Per Arimany, els goigs són documents “polièdrics”, que permeten obtenir informació “des de diferents òptiques i punts de vista”, ja sigui pel seu contingut musical, literari o d’antropologia cultural.

L’exposició destapa un exhaustiu recull de goigs amb Manlleu com a denominador comú. O bé estan inspirats en espais, ermites i edificis religiosos de la ciutat; o bé han estat elaborats per manlleuencs, ja sigui en l’apartat de la música, del text, del grafisme o pel fet d’haver estat editats per impremtes locals.

Part d’aquest material ja forma part del fons documental de la Biblioteca Municipal de Manlleu, però també s’ha tingut accés a originals i còpies de documents provinents de col·leccions particulars o d’alguns arxius diocesans. “La mostra conté una quinzena d’edicions originals”, destaca Arimany, que recorda que cada un dels goigs “amaga la seva història particular”.

Malgrat l’exhaustiu contingut de la mostra, Arimany adverteix que “no hi seran ben bé tots” els goigs inspirats en Manlleu. Per exemple, hi faltaran els fets per algun manlleuenc com Francesc d’Assís Pujol i Escalé, que en va il·lustrar a diversos llocs de Catalunya i Andorra.

De goigs impresos n’existeixen a Catalunya des del segle XVI, però els més històrics que es conserven són del segle XVII –el més antic que es podrà veure a Manlleu data de finals del XVIII. Acostumen a ser impresos senzills, en fulls solts i amb una composició tipogràfica molt típica. La inauguració de l’exposició tindrà lloc el mateix dissabte, a les 6 de la tarda, amb la intervenció de Nora Vela, professora de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, que parlarà sobre “Els goigs, uns documents únics”.

El document més antic que recollirà l’exposició data de finals del segle XVIII. Es tracta d’un goig original dedicat a la Mare de Déu de Palau, avui situada en terme de Granollers de la Plana, però antigament vinculada a la parròquia manlleuenca de Sant Julià de Vilamirosa. El document es va imprimir a la històrica impremta que la família Morera regentava a Vic en aquells anys.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
Trobada de gegants a Taradell
Festa del Porc i la Cervesa_desfilada de moda
Festivalet La Remei
MMVV_diumenge
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
Diada
Diada Nacional_Actes institucionals a Vic
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal