EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

El síndic de greuges evidencia la lentitud per buscar solucions a les pudors de la planta de compostatge de Sant Martí d’Albars

El síndic de greuges evidencia la lentitud per buscar solucions a les pudors de la planta de compostatge de Sant Martí d’Albars..
última actualització: 03-01-2010 (8:00)

ACN
El síndic de greuges ha enviat una carta a la Comissió SOS Lluçanès on posa de manifest la lentitud en la resposta per part de l’Ajuntament de Sant Martí d’Albars i Departament de Medi Ambient per buscar una solució a la problemàtica de les pudors generades per la planta de compostatge Fumanya.

En la carta, signada pel síndic, Rafael Ribó, aquest recorda que fa gairebé dos anys que va demanar que s'instal·lés un sistema de seguiment i control del que fins ara encara no es disposa. El síndic admet que com que això està a les beceroles es "valori la possibilitat" de clausurar "temporalment" i de forma "total o parcial" aquesta planta d'orgànic.

En la carta el síndic demana que es comprovi si es compleixen les condicions de funcionament imposades a la llicència d'activitats i als informes tècnics de l'OGAU (Oficina de Gestió Ambiental Unificada), que es fixi un calendari per instal·lar un sistema de seguiment en línia de la planta que hauria de ser supervisat per la Junta de Residus i que es valori la possibilitat de clausura temporal fins que aquest control no s'apliqui. La resposta de Ribó destaca també que les modificacions previstes a la planta no s'han dut a terme per dificultats de finançament.

En aquesta carta, que han difós SOS Lluçanès i el Grup de Defensa del Ter, el síndic recorda que les administracions tenen l'obligació de garantir un nivell alt de protecció del medi ambient i de la qualitat de vida, i que les activitats "minimitzin" els seus impactes. Aquest fet, interpreten des de SOS Lluçanès i el GDT, les obliga a actuar en relació amb les molèsties per pudors.

El síndic diu en el text de la carta que s'han comprovat episodis de molèsties per pudors de forma repetida durant l'any 2009 (els mesos de gener, febrer, març, maig juliol i agost) i que actualment s'estan tramitant dos expedients sancionadors que encara no estan resolts. Tanmateix, els veïns es queixen que les molèsties per pudors han estat molt més freqüents i que s'han repetit amb molta insistència.

La Comissió de veïns perjudicats per les pudors, SOS Lluçanès, agraeix la gestió del síndic i demana que el tema sigui portat al Parlament de Catalunya i en remarca en una nota seva "gravetat" i la "permanència" en el temps. Els veïns consideren "inadmissible" que en 'ple segle XXI' una activitat 'industrial' maltracti als veïns i a les veïnes de les zones properes. Els veïns diuen que la salut és "una variable innegociable". La Comissió SOS Lluçanès i el Grup de Defensa del Ter demanen des de fa mesos el tancament de la planta de residus per les "greus molèsties" que s'estan causant als veïns de la zona i per la "pèssima gestió" que s'està fent de la planta de Fumanya.

Les dues associacions també fan una menció del cas de la planta de residus de Fervosa, a Manlleu, on l'Ajuntament va ordenar-ne el tancament i després aquesta ordre va ser modificada pels tribunals. Actualment, la planta de Fervosa continua "provocant molèsties" per pudors als veïns. Per això, les entitats denuncien que la no tramitació per la Generalitat de la prevista Llei de la contaminació odorífera. D'aquesta futura llei ja se n'havia presentat públicament l'avantprojecte ara fa quatre anys i mig. Segons les associacions, la paralització d'aquesta llei "agreuja" la problemàtica i impedeix que sigui "degudament respectat" el dret dels veïns.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT

PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
Actuació castellera - Roda de Ter
Fira de l´Hostal del Vilar
Trobada de gegants a Taradell
Festa del Porc i la Cervesa_desfilada de moda
Festivalet La Remei
MMVV_diumenge
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal