EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

EL 9 NOU publica un informe amb els comptes de 50 de les principals empreses d’Osona i el Ripollès

EL 9 NOU publica un informe amb els comptes de 50 de les principals empreses d
Interior de Serpelsa Furs, una de les poques que va obtenir bons resultats el 2008
Jordi Puig
EL 9 NOU publica un informe amb els comptes de 50 de les principals empreses d’Osona i el Ripollès..
última actualització: 27-12-2009 (22:24)

EL 9 NOU publica aquest dilluns un informe de 16 pàgines sobre els números de 50 de les principals empreses d’Osona i el Ripollès. L’informe està elaborat a partir dels comptes de l’últim exercici tancat, el de 2008. Un any en què ja es preveien les turbulències que caracteritzrien el 2009.

Les dades referents a l’any 2008 de les empreses d’Osona i el Ripollès van mostrar, en general, la cara més extrema de la crisi. De crisi sorpresa perquè els informes de gestió de l’any anterior, el 2007, no preveien una baixada en les facturacions tan important. Com en tot, però, hi ha la cara i la creu.

Qui més bé ha suportat la situació ha estat el sector carni format per empreses prou potents que pràcticament són a l’illa càrnia del polígon Malloles de Vic. Qui més malament ho ha portat són les empreses de la pell, que ja arrossegaven una crisi sectorial els darrers anys, del tèxtil i de la metal·lúrgia, que han vist com els tocava aplicar aquest 2009 expedients de regulació d’empresa temporals que s’allargaran el 2010. Enmig han quedat també els mals resultats d’empreses de sectors diversos si els comparem, sempre, amb la bonança dels anys anteriors, tot i que sense arribar a pèrdues espectaculars.

Pel que fa a la construcció, les dades corresponen a empreses que estan consolidades i que no van aparèixer “per sorpresa” durant l’època de fort creixement en aquest sector. Són empreses que van créixer amb la bombolla immobiliària i que ara tenen la problemàtica de l’estoc d’habitatges i les dificultats per cobrar, dos elements que, sens dubte, es veuran reflectits amb més força en els balanços del 2009. Tot plegat, durant el 2009, els ha fet obtenir uns resultats menors que en anys anteriors, però generalment no han entrat en pèrdues.

El que sí es veia en tots els informes de gestió sobre l’any 2009 era una previsió de contenció de la despesa, de procurar obrir nous mercats o reactivar la venda, en molts casos per treure’s de sobre l’estoc i d’optimitzar processos de producció. El mercat, en general, amb la crisi, ha fet canviar fins i tot el concepte de producció. Cada vegada més les empreses produeixen per la demanda que tenen i això representa millores en la flexibilitat laboral. La millora en les comunicacions és un dels elements que més ho ha propiciat i el que més ha costat de superar és la negociació de les condicions laborals dels treballadors.

Ara bé, excepte en comptades empreses, a la majoria no hi ha hagut noves contractacions de personal, més aviat s’ha rebaixat el nombre de treballadors. Aquest element que es començava a veure el 2008, s’ha agreujat durant el 2009 i ha suposat unes taxes d’atur força altes i per sobre de la mitjana de Catalunya pel que fa a Osona. Igualment, ja s’entreveien l’any 2008 els expedients de regulació sobretot en el sector de la metal·lúrgia, un sector molt consolidat que s’ha trobat amb la manca de comandes i de crèdits per continuar les inversions.

I és que com que la crisi va tenir un origen financer –amb l’explosió de les hipoteques subprime que es feien als Estats Units i que tots els bancs van comprar en algun paquet–, el crèdit va deixar de córrer. La conseqüència és el procés de fusió de caixes que s’està produint aquest 2009. Caixa Manlleu s’ha fusionat amb Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Girona en un procés que encara no ha acabat. Tot i que la intenció de fusionar-se es va fer públic pel juny, els responsables de les entitats ja s’ho van plantejar un cop acabat aquell 2008.

Caixa Manlleu va reduir en un 36,6% els resultats a causa bàsicament de l’increment de la morositat que gairebé es va triplicar aquell any, a la falta de plusvàlues i a haver fet dotacions per a provisions de riscos. Durant aquell any el crèdit a les empreses va augmentar en un 1,60%, tot i que des de l’entitat van explicar que s’havien canviat les modalitats de préstec i els protocols per evitar la morositat.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
Diada
Diada Nacional_Actes institucionals a Vic
Manifestació de l´esquerra independentista a Manlleu
Marxa dels Vigatans
Festa major de Centelles_Correfoc
Festa major de Sant Hipòlit_Rua Carnaval
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal