EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

La instal·lació de depuradores al Ter no ha estat suficient per aturar l’empitjorament de l’aigua de Sau

Un informe de la Generalitat recomana un control més estricte dels abocaments urbans i industrials

La instal·lació de depuradores al Ter no ha estat suficient per aturar l
Estat del pantà de Sau, a l’alçada de la presa, l’abril passat
Sagi Serra
La instal·lació de depuradores al Ter no ha estat suficient per aturar l’empitjorament de l’aigua de Sau..
última actualització: 21-12-2009 (12:00)

Un informe de la Generalitat indica que l’aigua de Sau no està millor ara tot i la instal·lació de les depuradores abans de fer els abocaments al riu Ter. L’informe recomana que es faci un control més estricte dels abocaments ja que és difícil saber la quantitat d’aigua que entra als embassaments.

La qualitat de l’aigua de l’embassament de Sau ha anat empitjorant any rere any. L’enduriment de la legislació, que va obligar a instal·lar depuradores abans de fer els abocaments al riu Ter, no han estat suficients per frenar aquest empitjorament progressiu, que s’ha manifestat sobretot en un increment del volum d’aigua anòxica (sense prou oxigen per facilitar la vida animal), quantificat en un 40% des de la dècada dels 60.

La forta inversió econòmica, que ha suposat una despesa de milions d’euros per millorar aparentment la qualitat dels rius –segons avalen diversos estudis–, no té una traducció directa sobre la qualitat de l’aigua del pantà. Ho posa de manifest l’informe de la Generalitat “Aigua i canvi climàtic. Diagnosi dels impactes previstos a Catalunya”, en el capítol elaborat per Rafael Marcé (UB), Joan Armengol (UB) i Josep Dolz (UPC) que s’acaba de fer públic.

La prioritat per al futur, assenyala l’informe, ha de passar per un millor “control dels abocaments de matèria orgànica als rius”. “Atès que no podem influir directament en la quantitat d’aigua que entra els embassaments només podem intentar pal·liar els efectes del canvi climàtic sobre la qualitat de l’aigua als embassaments amb un control estricte dels abocaments urbans i industrials”, afegeix.

Les prediccions climàtiques apunten que “a Catalunya podem patir una reducció de precipitacions de fins al 12% en el període 2080-2099”. Això també s’acaba traduint en l’empitjorament de l’aigua. Es calcula que ara el 59% del volum d’aigua emmagatzemat durant un estiu mitjà a Sau és anòxic, però es preveu que podria arribar fins a valors d’entre el 66% i el 74% en el nou escenari. Al moment de barrejar-se amb l’aigua superficial, pot donar més problemes, sobretot per la vida animal.

L’exemple de Sau també és il·lustratiu: la tardor del 2006 “no es va produir la barreja, i la capa profunda anòxica es va mantenir fins a l’estiu següent” i es va acabar mantenint “durant pràcticament dos anys sencers”. Tot plegat es pot tornar a traduir a una “pèssima qualitat de l’aigua” com la que hi va haver als anys vuitanta, en què va provocar una greu mortaldat de peixos que vivien al pantà.

Aquests canvis a l’embassament es relacionen també amb l’increment de la temperatura, d’acord amb el canvi climàtic. Des de l’any 1964, la temperatura de l’aire a la conca del Ter s’ha incrementat 1ºC. Paradoxalment, però, la temperatura de l’aigua ha baixat 1,5ºC. La contradicció s’explica perquè, des de 1996, l’extracció de l’aigua no es fa des de la comporta més profunda sinó des de la més superficial disponible a cada moment, de manera que es va condicionar l’estructura tèrmica del pantà.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
Diada
Diada Nacional_Actes institucionals a Vic
Manifestació de l´esquerra independentista a Manlleu
Marxa dels Vigatans
Festa major de Centelles_Correfoc
Festa major de Sant Hipòlit_Rua Carnaval
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal