EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

Una empresa de Vic crea un sistema que permet eliminar la pudor dels purins i reduir-ne el CO2 que va a l’atmosfera

Una empresa de Vic crea un sistema que permet eliminar la pudor dels purins i reduir-ne el CO2 que va a l
Visita a la instal·lació pilot que ja tenen a la granja El Pujolar de la Guixa
Jordi Puig
Una empresa de Vic crea un sistema que permet eliminar la pudor dels purins i reduir-ne el CO2 que va a l’atmosfera..
última actualització: 10-12-2009 (8:00)

Dolors Altarriba
L’empresa d’impermeabilització Valentín Muñoz, SL, de Vic, ha creat uns digestors pel purí que n’eliminen la mala olor i part del CO2 que va a l’atmosfera. Es tracta d’un sistema de biodigestió que fabrica metà que després és cremat i llençat altre cop a l’atmosfera amb menys càrrega de CO2.

Es tracta d’implantar a la bassa del purí de les granges un sistema de biodigestió que fabrica metà que després és cremat i llençat altre cop a l’atmosfera amb menys càrrega de CO2. D’aquesta manera es redueix la contaminació per CO2 al voltant de 21 vegades menys que sense fer el tractament.

L’empresa vigatana s’ha associat amb els lleidatans Gespur, que en són els distribuïdors per a tot l’Estat espanyol. A més de contaminar menys en la línia de la legislació “que obligarà en pocs anys les granges a reduir el CO2 de procedència animal”, com explica el tècnic comercial de Gespur, Josep Pericas, elimina les males olors en un 90% i així es pot llençar el purí al camp sense molestar.

Les dues empreses treballen en una planta pilot situada a la granja El Pujolar de la Guixa, que té 400 mares, des de la passada primavera i ara ja funciona amb normalitat. Una bassa tapada de 300 metres cúbics recull tot el purí, i amb una bomba de circulació i un triturador el purí va fent xup-xup i desprèn el gas que es canalitza cap a la xemeneia i a l’exterior. Aquest procés deixa el purí homogeni pel que fa a la qualitat, però no treu el nitrat. Un cop s’ha remenat durant uns 30 dies es torna a tirar a una altra bassa per poder adobar el camp quan faci falta. En el cas de la granja d’El Pujolar, és l’únic ús que fan del purí, per tant no l’han de traslladar més lluny.

Pericas explica que per reduir el CO2 general, l’Estat ha calculat que un 10% prové dels animals i per tant cal també aplicar reduccions en aquest sector. En aquest sentit, el Departament de Medi Ambient ha aprovat una ordre per destinar ajuts al foment d’infraestructures de biodigestió de purins porcins que té com a objectiu reduir les emissions de CO2. Igualment, l’administració prepara una llei de qualitat odorífera perquè les granges no facin mala olor.

Pericas explica com, davant de l’aplicació de noves normatives, l’administració ha tret línies d’ajut. L’empresa ja ha fet unes 60 peticions per posar biodigestors a tot l’Estat.

Valentín Muñoz, SL és una empresa de producció de basses i dipòsits amb més de 25 anys d’experiència que ven el 40% de la seva producció a la resta de l’Estat, sobretot a Extremadura, afegeix Valentí Muñoz. Amb els digestors, obre una nova línia de producte .

El gas que produeix la digestió dels purins servirà en una segona fase per escalfar l’aigua calenta de la granja i “si es vol” per produir electricitat connectant-lo a la xarxa. Es tracta de tancar el cicle, com explica Jordi Muñoz. “Així, la granja fa servir els seus residus per produir energia i no li cal portar-la de fora”. Aquesta segona fase s’aplicarà al mes de gener a la granja d’El Pujolar, i des de l’empresa s’ofereix a totes les granges que visiten.

Cal, com explica Pericas, posar un motor de cogeneració d’uns 50 quilowatts/hora i ja es “pot produir electricitat connectant-se a la xarxa sense fer més infraestructures”. En una setmana, el digestor d’El Pujolar ha produït 258 metres cúbics de gas, bona part dels quals haurien escalfat directament l’aigua de la granja amb una caldera tèrmica.

La inversió total de fer el digestor i la connexió per utilitzar l’energia és d’entre 150 i 170.000 euros, segons els seus càlculs, amortitzables “en dos o tres anys sense comptar la subvenció que es pot aconseguir”, diu Pericas, que encara ho ajustaria més.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
Festa del Porc i la Cervesa_desfilada de moda
Festivalet La Remei
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
Diada
Diada Nacional_Actes institucionals a Vic
Manifestació de l´esquerra independentista a Manlleu
Marxa dels Vigatans
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal