EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

Un de cada quatre habitatges de la comarca d’Osona està buit

Un de cada quatre habitatges de la comarca d
Josep Paré, Lluís Vila, Miquel Arisa, Josep Colomer i Josep Munmany, a la presentació de les dades
Un de cada quatre habitatges de la comarca d’Osona està buit..
última actualització: 06-12-2009 (16:00)

Marc Riera / ACN
Un de cada quatre habitatges d’Osona està buit. Així ho determinen els diferents estudis fets pel Consell Comarcal d’Osona. Dijous es va fer la presentació de les dades del Pla d’Habitatge d’Osona. El Consell preveu que a Osona fan falta 600 habitatges tutelats.

En total, a Osona hi ha a la comarca, segons aquest estudi presentat aquest dijous, 72.000 habitatges. L'excedent actual es situaria en uns 17.446 habitatges. D'aquests, entre 2.500 i 4.000 serien habitatges buits de nova construcció i la resta habitatges no utilitzats. Al basar-se amb dades de padró entre els habitatges no ocupats també s'hi troben les segones residències.

La comarca també té sòl consolidat -habitatges projectats que es podrien començar a construir de forma imminent- d'uns 8.000 habitatges més. Molts d'aquests no s'han construït per l'arribada de la crisi.

Actualment, es calcula que cada any hi ha a Osona una demanda d'entre 800 i 1.000 habitatges. Els càlculs de demanda s'han fet segons Josep Paré, de la Fundació Habitatge i Serveis d'Osona, determinant un creixement 'moderat' i 'assumible' que contemplaria que en els propers sis anys que la comarca arribés als 154.000 habitants. Les dades contemplades en l'estudi també contemplen supòsits 'més optimistes' o 'més negatius'.

Les dades cercades municipi per municipi a partir del padró es van cercar entre finals de l'any 2008 i fins poc abans de l'estiu. El fet de trobar-se en un any de recessió fa que la fotografia que fa l'estudi sigui 'més real' que no pas si s'hagués fet en un període d'eufòria econòmica, segons el president del Consell Comarcal d'Osona, Miquel Arisa. Les dades i les anàlisi s'han fet per diferents zones amb l'objectiu de poder veure les particularitats de cada zona i s'inclouen en el primer Pla d'Habitatge d'Osona.

Josep Munmany i Josep Paré de la Fundació Habitatge i Serveis Osona, depenent del Consell Comarcal, asseguren que un 5% d'habitatges buits de nova construcció a la comarca podria 'no semblar molt important'. Tot i això apunten que la principal dificultat es centra en treballar per oferir moltes tipologies d'habitatges perquè hi ha 'molt segment' de la població que no pot arribar al preu dels habitatges de mercat lliure.

Ara un cop obtingudes les dades, l'objectiu del Consell Comarcal d'Osona és poder complementar l'estudi amb un nou treball que proposi actuacions correctores determinades. El vicepresident del Consell Comarcal d'Osona, Josep Colomer, deixa clar que el fet de fer un Pla Comarcal d'Habitatge d'Osona no vol substituir els plans locals sinó 'complementar' els plans locals de cada municipi. Per Colomer, aquests documents són una 'eina' perquè cada municipi quan planifiqui en habitatge tingui una 'visió global de la comarca'.

Un dels estudis analitza la demanda i la necessitat d'habitatge social a Osona. Hi ha una demanda important en aquest segment. Josep Munmany assegura que, com s'havia vist en anteriors períodes 'd'abundància', la construcció d'habitatge social amb els diferents tipus de protecció decau durant els períodes de bonança.

Una de les demandes més importants és la de l'habitatge tutelat destinat a gent gran. Segons aquest estudi, a la comarca d'Osona hi ha uns 300 habitatges tutelats i segons la demanda d'aquesta tipologia d'habitatge farien falta 600 habitatges més. Segons Munmany, l'habitatge tutelat és una eina molt vàlida perquè 'estalvia molts costos tant a l'administració com a l'administrat' a causa de l'alt cost que suposa el funcionament d'una residència.

Entre les mesures que es preveuen des del Consell Comarcal hi ha la construcció d'un alberg destinat a persones que no poden arribar 'a l'habitatge protegit i tutelat' i aquí els serveis socials determinen que no tenen opció d'accedir a un sostre. Segons ha explicat Munmany en aquests moments ja s'han iniciat contactes amb l'Ajuntament de Vic i Càritas de cara a poder disposar a la comarca d'aquest tipus de serveis.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT

PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
Actuació castellera - Roda de Ter
Fira de l´Hostal del Vilar
Trobada de gegants a Taradell
Festa del Porc i la Cervesa_desfilada de moda
Festivalet La Remei
MMVV_diumenge
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal