EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

Osona tindrà durant tres anys un pla de fertilització agrària per trobar sortides al purí

Gesfer el va presentar a Vic com una de les mesures per reduir el nitrat del purí dels camps

Osona tindrà durant tres anys un pla de fertilització agrària per trobar sortides al purí
Salvador Puig, Rosa Cubel i Antoni Llach, a la presentació a Vic del pla
Albert Llimós
Osona tindrà durant tres anys un pla de fertilització agrària per trobar sortides al purí..
última actualització: 20-11-2009 (18:00)

Dolors Altarriba
Osona encararà durant tres anys, fins al 2012, un pla de fertilització que es farà en unes 40 parcel·les de la comarca i que ha de servir per veure quina quantitat de nutrients naturals procedents del purí necessita el cereal i farratge que es planta.

Es tracta de millorar la fertilització agrària amb un producte que sobra a Osona: el purí. De plans semblants ja se’n fan a les comarques gironines amb bons resultats i s’anirà aplicant a totes les comarques catalanes.

En el cas d’Osona el pla s’aplicarà a 26 parcel·les amb cereal d’hivern i 14 amb farratge. S’hi estudiarà la dinàmica del nitrogen mineral al sòl en diferents pràctiques de fertilització i maneig dels cultius. Actualment ja hi ha un camp d’assaig a Torelló, dirigit per la UVic i el DAR, on s’aplica doble cultiu farratger i es fertilitza amb purins de porc, des de fa dos anys. En dos anys més es podrà veure quin és el millor tractament.

El pla de fertilització és una mesura més per a la reutilització dels purins sobrers que hi ha a Osona i pretén canviar el “concepte de dejecció com a residu per convertir-la en recurs”, segons la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel.

Des de Gesfer, consorci de gestió de la fertilització agrària, es treballa també en altres vies per abolir l’excedent de purí que té Osona segons el president de l’entitat, Salvador Puig. El consorci treballa en l’avaluació de les tecnologies disponibles per a la reducció del nitrat, la sortida que pot tenir el compostatge un cop tractat, “i en aquest sentit s’ha fet un estudi per fer viable una planta de compostatge”, i la implantació d’un conductímetre que permet saber quins nutrients hi ha dins una cisterna de purí.

Amb la intenció que els agricultors de tot Catalunya utilitzin cada vegada més adob natural, des de Gesfer s’han planificat accions per portar purí d’Osona a altres comarques que els falta. En aquest sentit, a més de fer basses fixes on es pot recollir el purí, s’han presentat aquesta setmana unes basses flexibles que faciliten el transport –fins a 100 quilòmetres del lloc d’origen– i redueixen les males olors.

Aquesta prova pilot s’ha fet des de Gesfer conjuntament amb el Consell Comarcal d’Osona i l’Associació de Ramaders Usuaris de les plantes de tractament d’Osona, els fabricants de les basses i agricultors que les faran servir, segons va explicar Salvador Puig.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
Diada
Diada Nacional_Actes institucionals a Vic
Manifestació de l´esquerra independentista a Manlleu
Marxa dels Vigatans
Festa major de Centelles_Correfoc
Festa major de Sant Hipòlit_Rua Carnaval
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal