EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

La incineració de difunts a Vic ha crescut un 90% en l’últim any

Ara ja se n’incinera un de cada quatre

La incineració de difunts a Vic ha crescut un 90% en l
Jaume Cuberta a les noves instal·lacions del Sot dels Pradals. Al fons, el forn crematori on s’incineren els difunts
Jordi Puig
La incineració de difunts a Vic ha crescut un 90% en l’últim any..
última actualització: 11-11-2009 (14:00)

Agusti Danés / Ruth Espuny
A Osona cada vegada hi ha més famílies que opten per incinerar els difunts. La funerària Cuberta l’estiu del 2008 va posar en marxa a Vic el primer forn crematori d’Osona. I en només un any, el percentatge d’incineracions ha crescut el 90%: ara se n’incinera un de cada quatre.

La incineració de difunts a Osona ha crescut de manera espectacular durant l’últim any. Jaume Cuberta, administrador de la Funerària Cuberta de Vic, l’empresa que va posar en marxa l’estiu de l’any passat el primer forn crematori d’Osona i el Ripollès, explica que ara gairebé s’incineren un de cada quatre difunts dels municipis on ell presta servei. “Hem passat d’uns percentatges del 12-14% al 22-24%; és un increment del voltant del 90% en poc més d’un any”, explica Cuberta, que presta el servei de pompes fúnebres, entre d’altres municipis, a Vic, Manlleu i Centelles.

L’increment d’incineracions té una relació directa amb la posada en marxa del forn crematori a Vic, el juliol del 2008. Fins llavors, quan es produïa una defunció i la família volia incinerar el cos, la funerària Cuberta traslladava el cadàver a Granollers.

Altres funeràries, que no tenen forn crematori propi, però, en porten fora de la comarca: Xicoy, de Torelló, a Sant Feliu de Guíxols; Mauri, de Ripoll, a Olot, i Blanqué, de Prats i la Mancomunitat, a Salt. Tant Mauri com la Mancomunitat també en porten a Vic. Com que cap d’aquestes funeràries no ofereixen directament el servei d’incineració –els el presten tercers– els percentatges estan per sota que a Vic i se situen, de mitjana, entre un 10% i un 15% dels difunts.

A l’hora d’escollir la incineració, el preu no és l’element clau. incinerar un cadàver pot ser més car fins i tot que enterrar-lo en un nínxol. Depèn, bàsicament, de si la família té, o no, un nínxol. En cas de tenir-lo és més barat enterrar el cos que incinerar-lo (els preus varien segons els municipis però a la majoria van dels 150 euros als 300; la caixa i la resta de serveis sempre van a part), però si s’ha de comprar el nínxol nou és més barata la incineració (uns 500 euros). Els preus dels nínxols varien molt, en funció del municipi i, també, de la ubicació dins el cementiri. A Vic, poden arribar a costar 3.200 euros (també n’hi ha de molt més barats); a Sant Pere, 1.500; a Ripoll, 800 i a Torelló, 1.050. Si són nínxols recuperats (ja s’han utilitzat) són més barats.


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
Trobada de gegants a Taradell
Festa del Porc i la Cervesa_desfilada de moda
Festivalet La Remei
MMVV_diumenge
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
Diada
Diada Nacional_Actes institucionals a Vic
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal