EL9NOU.CAT fa ús de 'cookies' per facilitar la vostra navegació. Si seguiu navegant entendrem que ho accepteu    més informació    ACCEPTO
PUBLICITAT
publicitat

ESPAI OBERT ALS LECTORS

Resposta a l’escrit "Entre 30 i 40 faigs tallats entre Sant Pere i Vidrà"

Els ajuntaments de Sant Pere i Vidrà neguen que es cometés cap infracció

Resposta a l
Una de les imatges que va enviar Jordi Gasull el 13 d’octubre després d’anar d’excursió a la zona
Resposta a l’escrit "Entre 30 i 40 faigs tallats entre Sant Pere i Vidrà"..
última actualització: 23-10-2009 (16:08)

Els ajuntaments de Sant Pere i Vidrà i l’Associació de Propietaris Forestals Serra de Bellmunt-Collsacabra responen l’escrit de Jordi Gasull on mostrava la seva estranyesa perquè s’havien tallat uns 40 faigs en un bosc entre aquells dos pobles. Els ajuntaments neguen que es cometés cap infracció.

El text de resposta dels dos ajuntaments i de l'Associació de Propietaris Forestals a l'escrit de Jordi Gasull, de Mataró, que no pas informació no contrastada d'EL9NOU.CAT com es podria desprendre de la rèplica, és el següent:

"Aquests dies ha aparegut en alguns mitjans de comunicació comarcal una notícia que porta per títol “Entre 30 i 40 faigs tallats entre Sant Pere i Vidrà”. La notícia ha tingut una repercussió considerable en forma de correus electrònics i, fins i tot, ha estat motiu de queixa per part d’algunes persones que s’han adreçat als nostres ajuntaments.

D’entrada, cal dir que hi ha una contradicció en la ubicació de la zona de tallada, ja que la família que denuncia els fets manifesta que anava de Vidrà al Santuari de Bellmunt, pel Salt del Molí i, al mateix temps, la notícia situa la tallada a la fageda de la Grevolosa, que es troba a l’altre extrem del terme municipal de Sant Pere de Torelló. Per aquest motiu, és impossible que es tracti de la zona de la Grevolosa.

Fet aquest aclariment, voldríem fer una reflexió, ja que comença a ser habitual que circulin notícies relacionades amb tallades d’arbres, que sovint parlen des del desconeixement i que són difoses sense haver-se contrastat.

Sant Pere i Vidrà són dos municipis eminentment forestals, on gairebé tot el bosc és de propietat privada i on el treball al bosc va ser una pràctica habitual durant la major part del segle passat.

Tanmateix, les últimes dècades la gestió forestal s’ha anat abandonant perquè el preu de la fusta ha anat baixant mentre els costos dels treballs forestals han anat augmentant progressivament. Aquest fet ha comportat l’abandó de la major part del bosc dels nostres municipis.

Ha arribat un moment en què la població només es recorda que cal treballar al bosc quan ha patit alguna catàstrofe natural en forma de nevada, ventada, incendi o sequera. Molts dels efectes d’aquestes catàstrofes s’evitarien si el bosc hagués estat ben gestionat.

Sortosament, els últims anys, gairebé tots els propietaris forestals dels nostres municipis han elaborat un Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal. Aquests plans ─que són plenament vigents i que han estat aprovats per la Generalitat─ contemplen en la majoria de casos la realització d’aclarides o d’aprofitaments. Aquest treballs, que segueixen criteris tècnics basats en la gestió forestal sostenible, inclouen molt sovint la tallada d’arbres.

Segons el que es descriu a la notícia abans esmentada, la zona on es van tallar els faigs podria pertànyer a una finca situada a la baga de Bellmunt, al municipi de Vidrà. En aquest cas, la finca té Pla de Gestió, el mateix propietari hi fa els treballs i té els permisos necessaris per a realitzar la tallada.

Finalment, fa quatre anys, els nostres ajuntaments van promoure la creació d’una Associació de Propietaris Forestals, amb la intenció d’evitar l’abandó del bosc. Aquesta associació té com a objectiu la gestió ordenada, planificada i conjunta dels boscos de la Vall del Ges, Orís i el Bisaura.

Avui dia, els propietaris forestals associats ja sumen prop d’una tercera part de la superfície forestal d’aquest territori. L’Associació està recuperant la gestió forestal, cosa que comporta la creació de llocs de treball i el subministrament de llenya i fusta a les indústries compradores. El bosc es converteix d’aquesta manera en una font constant d’energia renovable i de matèria primera.

Tots els treballs que realitza l’associació estan previstos en un pla forestal i se segueixen els criteris silvícoles més adequats a cada bosc. Gairebé sempre és necessari tallar arbres per augmentar el vigor, la qualitat i la producció del bosc o, fins i tot, per renovar-lo quan arriba a una certa edat.

La societat actual acostuma a ser molt sensible a la tallada d’un arbre, però seguirà consumint fusta i llenya. Nosaltres seguirem vetllant perquè l’aprofitament del bosc sigui ordenat i sostenible."

Comentari de Valentí Obradors (24-10-09, 13:32): "De totes maneres, la resposta dels ajuntaments no respon al primer escrit del lector, on deia que van trobar un noi treballant, gens professional a nivell d'eines i vestimentes, que al preguntar-li es va posar nerviós i a més a més en un diumenge. Tot plegat deixa als ajuntaments en una situació de poca credibilitat."


ofertes el club

el9fmel9fm
el9fmPUBLICITAT

PUBLICITAT


PUBLICITAT
   
 
   
 
   

el9alacarta
Taradell
Des del campanar
19-04-2016
Màrius Serra, Montse Armengou, Andreu Mas i Jofre Montoto
7 dies
15-04-2016
Capítol 113
La 7mana Catalunya Central
15-04-2016
 [+] programes

fotogaleria
Actuació castellera - Roda de Ter
Fira de l´Hostal del Vilar
Trobada de gegants a Taradell
Festa del Porc i la Cervesa_desfilada de moda
Festivalet La Remei
MMVV_diumenge
MMVV_dissabte
MMVV_divendres
MMVV_dijous
MMVV_dimecres
Grups a la Diada Nacional a Berga
Motards independentistes a Vic
Diada Nacional a Berga
Diada 2016
 [+] fotogaleries
dvd

senseboira
Amb la col.laboració de:
generalitat
PREMSA D´OSONA, SACTLtarifessubscripcionspublicacions oficialscontacteu-nosavís legal